Rok wojny Tuska z wolnością
Areszty wydobywcze, tortury, wyłamywanie drzwi liderom opozycji, przymusowe karmienie przez rurkę w nosie politycznych wrogów, prucie szaf pancernych sędziów, wchodzenie ze służbami do TVP, a nawet...
Ich zapach wypełnił nasze domy. Teraz są najsłodsze i najsmaczniejsze. Wielu jest amatorów tych aromatycznych i soczystych owoców, więc bez wątpienia zima będzie pachniała mandarynkami.
Czy wiesz, że... Mandarynki i klementynki to dwa różne owoce. Pierwsze wywodzą się z Azji Południowej, są zwykle kwaśniejsze od pomarańczy i mają kształt kuli, spłaszczonej na obu wierzchołkach, a ich skórka jest gruba i porowata. Klementynki powstały jako krzyżówka mandarynki i pomarańczy. Są słodsze i mniejsze od mandarynek i mają bardziej kulisty kształt. Cienka, błyszcząca skórka sprawia, że bardzo łatwo je obrać. Jeden owoc waży średnio około 65 g i dostarcza tylko 35 kcal, a zawarte w nim kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie oraz są bezpieczne dla chorych na cukrzycę. Mandarynki są doskonałym dodatkiem do ciast, dżemów oraz zimowych grzańców. A zamarynowane w ich słodko-SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]