Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Strukturą i zapachem przypominają miniaturowe pieczarki. W smaku są nieco pikantne, z orzechową nutką i odrobiną słodyczy. Bardzo łatwo się je przyrządza i pasują niemal do wszystkiego.
Czy wiesz, że... Wywodzą się z Japonii, gdzie dziko rosną na drzewach, najczęściej bukowych, stąd nazwa grzyby bukowe. Zaczęto hodować je na skalę przemysłową, wykorzystując do uprawy podłoże z trocin, zboża i organicznego nawozu. Shimeji są bogate w umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwalnych dla człowieka, smak niezwykle ceniony w całej Azji. Nie zaleca się jeść ich na surowo, ponieważ są gorzkie i trudne do strawienia. Natomiast gotuje się je dosłownie kilka minut i są gotowe do spożycia. Zblanszowane, obgotowane czy smażone pozostają twarde i nadają potrawom chrupkość. Kupując shimeji, należy wybierać zwarte i twardsze egzemplarze, bez przebarwień i widocznej wody w opakowaniu. Świeże grzyby można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnieSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]