Rok wojny Tuska z wolnością
Areszty wydobywcze, tortury, wyłamywanie drzwi liderom opozycji, przymusowe karmienie przez rurkę w nosie politycznych wrogów, prucie szaf pancernych sędziów, wchodzenie ze służbami do TVP, a nawet...
Arbuz zwykle jest zjadany bez dodatków. Najlepiej smakuje schłodzony lub zmrożony. Dobrze komponuje się też z innymi owocami oraz fetą w sałatkach. Skąpany w miodzie może być grillowany.
Czy wiesz, że... Współcześnie istnieje 1200 odmian arbuzów, hodowane są one w ponad 100 krajach. Prawie 90 proc. składu arbuza stanowi woda. To właśnie dzięki niej owoce te są niskokaloryczne, doskonale nawadniają i oczyszczają organizm. W 100 gramach owocu znajduje się jedynie 37 kilokalorii. Sok z arbuza nawadnia organizm oraz ma działanie detoksykacyjne. Arbuz jest blisko spokrewniony z ogórkiem, dynią i kabaczkiem. Jest on częściowo warzywem, a częściowo owocem, ponieważ jest słodką, produkującą nasiona częścią rośliny, a jego skórka jest jadalna – zmiksowana z odrobiną limonki da orzeźwiający mus zawierający więcej prozdrowotnych składników niż różowy miąższ arbuza. Rolnicy z prefektury Kagawa w Japonii opracowali metodę hodowania prostokątnychSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]