Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Bogata w witaminy i składniki mineralne cykoria wciąż zbyt rzadko gości na naszych stołach. Niegdyś wierzono, że ma tajemne moce, i wystrzegano się jej. Choć dzisiaj nikt nie podejrzewa cykorii o siły nieczyste, to jednak nie każdy lubi jej słodko-gorzki smak.
Czy wiesz, że... Cykoria należy do rodziny astrowatych. W Polsce spotkać można cykorię podróżnik oraz cykorię endywię. Oba gatunki są uprawiane jako rośliny warzywne, a niektóre odmiany dzięki pięknym, jaskrawoniebieskim kwiatom spotkać można również w ogrodach. Cykoria nie lubi światła, pod jego wpływem zielenieje i staje się gorzka. Świeża, biała cykoria korzeniowa ma jasny kolor, a jej liście ściśle do siebie przylegają, tworząc zgrabną kolbę. Jeśli chcemy pozbyć się goryczki z cykorii, należy wykroić głąb, który jest głównym źródłem gorzkiego smaku. Można też wymoczyć cykorię w wodzie albo na pół godziny „zakopać” ją w soli głąbem do dołu. Jeśli będziemy cykorię dusić lubSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]