Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego. Czerwona, żółta, a może zielona? Papryka doskonale sprawdzi się zarówno w orzeźwiających sałatkach, jak i w rozgrzewających jesiennych posiłkach.
Czy wiesz, że... Kolebką papryki jest Ameryka Południowa. To tam już 2500 lat p.n.e. zaczęli ją uprawiać Peruwiańczycy. Do Europy trafiła w XVI wieku i początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna. W papryce znajdziemy pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Ponadto ma działanie rozrzedzające krew, przez co może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne. Ostra papryka jest świetnym sprzymierzeńcem podczas odchudzania się, gdyż skutecznie i szybko spala kalorie. Dla określenia ostrości papryki w 1912 roku powstała skala Scoville’a. Pozwala ona określić, jak pikantny jest dany produkt. ZwiązekSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]