Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Sierpień w kolorze nie tylko fioletu

Dodano: 20/08/2024 - Nr 34 z 21 sierpnia 2024

Sezon na śliwki trwa od końca lipca do października. Są na wszystkich straganach w całej gamie kolorów – od zielonej, przez żółtą i czerwoną, aż do fioletowej. Najsmaczniejsze są właśnie teraz – do jedzenia na surowo, prosto z drzewa, ale też do przetwarzania i wykorzystywania w potrawach słodkich i wytrawnych.

Ciastka z ciasta francuskiego ze śliwkami   

1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (300 g)

700 g śliwek, najlepiej tradycyjnych węgierek

1 jajko 

1/4 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki soku z cytryny 

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Połówki śliwek pokrój jeszcze na cztery części, by powstały niezbyt grube półksiężyce. Widelcem roztrzep jajko.

Ciasto francuskie rozwiń, połóż na arkuszu papieru do pieczenia i pokrój na 16 kwadratów.  Na środku każdego kwadracika ułóż kawałki śliwek, tak by tworzyły wachlarz. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Ciastka z papierem do pieczenia przełóż

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze