OBEJRZYJ SIĘ ZA POLSKĄ\ PODLASIE Wiele barw, wiele kultur, wiele smaków
Rozdroże, wielobarwna przyroda, letnie upały i zimowe srogie mrozy. Oryginalna kuchnia. Wielość kultur, narodowości i języków. Takie jest dzisiejsze Podlasie. Wśród wielu atrakcji centralny dla regionu Białystok i malutkie Kruszyniany.
Igor Szczęsnowicz
Białystok jest położony 180 kilometrów na północny wschód od Warszawy. Leży ok. 60 kilometrów od dzisiejszej granicy z Białorusią, a niewiele więcej od granic Polski z Litwą i Ukrainą. Nic dziwnego, że miasto to jest jednym z najbardziej wielonarodowościowych w Polsce. Mieszkają tu liczni Białorusini, Ukraińcy, Romowie i Tatarzy. Wielką atrakcją miasta są spotykane co krok świątynie licznych wyznań. Kościoły katolickie, barwne cerkwie prawosławne o cebulastych wieżach, zbory protestanckie, budujący się meczet i pozostałości przedwojennych synagog. Żydzi tutejsi zostali wymordowani przez Niemców w latach 1941–43, ale o ich obecności przypominają liczne zabytki ich kultury na Żydowskim Szlaku Turystycznym.
Poza wielokulturowością Białystok przyciąga zabytkami, szczególnie Baroku, w I Rzeczypospolitej stanowił bowiem własność wielkiego rodu Branickich, która w XVII i XVIII wieku upiększyła swoje włości licznymi reprezentacyjnymi gmachami, które do dzisiaj zdobią miasto. Poza tym Podlasie to zielone płuca Polski, a Białystok, podobnie jak region który reprezentuje, może się poszczycić wielką liczbą parków i terenów zielonych. Jest czym oddychać! Fani sportu powinni udać się na ulicę Słoneczną, gdzie swoje mecze rozgrywa tutejsza Jagiellonia – jej nowy stadion należy do najładniejszych w Polsce.
Fani mniej gwarnych miejsc i… oryginalnej kuchni powinni udać się z Białegostoku na wschód do Kruszynian. Ta malutka wieś leżąca o kilka kilometrów od granicy została nadana Tatarom Polskim przez króla Jana III Sobieskiego w 1679 r.
i nadal częściowo zamieszkują ją Tatarzy. Jest tu zabytkowy meczet, najstarszy w Polsce, bo aż XVII-wieczny cmentarz tatarski oraz… tatarska restauracja oferująca przeróżne przysmaki tej walecznej nacji. Smacznego!
(fot. wikipedia)
Coś na ząb
Cepeliny
(zwane też Kartaczami)
Potrawa regionalna bardzo popularna na Podlasiu. Jest to elipsowaty albo kulisty pieróg z ciasta zrobionego ze startych na tarce surowych i ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, do którego dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i jajko. Ciasto rozgniecione na placek napełniamy farszem z mięsa mielonego (wieprzowego) przyprawionego cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i jajkiem i zaklejamy w kształt sporego (ok. 10 cm długości) wrzeciona. Na porcję wystarczą takie dwa. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 10 minut, podajemy ze skwarkami.
Artykuł przygotowany przez redakcję we współpracy z Instytutem Biznsesu oraz Fundacją Polskiego Godła Promocyjnego
Igor Szczęsnowicz
Białystok jest położony 180 kilometrów na północny wschód od Warszawy. Leży ok. 60 kilometrów od dzisiejszej granicy z Białorusią, a niewiele więcej od granic Polski z Litwą i Ukrainą. Nic dziwnego, że miasto to jest jednym z najbardziej wielonarodowościowych w Polsce. Mieszkają tu liczni Białorusini, Ukraińcy, Romowie i Tatarzy. Wielką atrakcją miasta są spotykane co krok świątynie licznych wyznań. Kościoły katolickie, barwne cerkwie prawosławne o cebulastych wieżach, zbory protestanckie, budujący się meczet i pozostałości przedwojennych synagog. Żydzi tutejsi zostali wymordowani przez Niemców w latach 1941–43, ale o ich obecności przypominają liczne zabytki ich kultury na Żydowskim Szlaku Turystycznym.
Poza wielokulturowością Białystok przyciąga zabytkami, szczególnie Baroku, w I Rzeczypospolitej stanowił bowiem własność wielkiego rodu Branickich, która w XVII i XVIII wieku upiększyła swoje włości licznymi reprezentacyjnymi gmachami, które do dzisiaj zdobią miasto. Poza tym Podlasie to zielone płuca Polski, a Białystok, podobnie jak region który reprezentuje, może się poszczycić wielką liczbą parków i terenów zielonych. Jest czym oddychać! Fani sportu powinni udać się na ulicę Słoneczną, gdzie swoje mecze rozgrywa tutejsza Jagiellonia – jej nowy stadion należy do najładniejszych w Polsce.
Fani mniej gwarnych miejsc i… oryginalnej kuchni powinni udać się z Białegostoku na wschód do Kruszynian. Ta malutka wieś leżąca o kilka kilometrów od granicy została nadana Tatarom Polskim przez króla Jana III Sobieskiego w 1679 r.
i nadal częściowo zamieszkują ją Tatarzy. Jest tu zabytkowy meczet, najstarszy w Polsce, bo aż XVII-wieczny cmentarz tatarski oraz… tatarska restauracja oferująca przeróżne przysmaki tej walecznej nacji. Smacznego!
(fot. wikipedia)
Coś na ząb
Cepeliny
(zwane też Kartaczami)
Potrawa regionalna bardzo popularna na Podlasiu. Jest to elipsowaty albo kulisty pieróg z ciasta zrobionego ze startych na tarce surowych i ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, do którego dodajemy trochę mąki ziemniaczanej i jajko. Ciasto rozgniecione na placek napełniamy farszem z mięsa mielonego (wieprzowego) przyprawionego cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i jajkiem i zaklejamy w kształt sporego (ok. 10 cm długości) wrzeciona. Na porcję wystarczą takie dwa. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok. 10 minut, podajemy ze skwarkami.
Artykuł przygotowany przez redakcję we współpracy z Instytutem Biznsesu oraz Fundacją Polskiego Godła Promocyjnego