Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Słodki ziemniak – pnącze z tropików

Dodano: 10/12/2024 - Nr 50 z 11 grudnia 2024

Bataty to dobry krok do poznawania nowych smaków. Słodkawy produkt o ciekawej konsystencji – bardzo aksamitnej w wersji purée lub chrupiącej w postaci frytek. Daje duże możliwości przygotowania nowych propozycji zarówno na obiad, jak i deser.

Kopytka z batatów z burakami i kozim serem    

 

1 duży batat – około 350 g

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

200–220 g mąki orkiszowej lub pszennej

sól

1 jajko

1 burak 

100 g serka koziego

2 garście szpinaku

2 łyżki masła

2 łyżki pestek słonecznika

oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Batat i burak umyj, owiń folią aluminiową i piecz do miękkości około 50 minut. Batat po upieczeniu wystudź, obierz i rozgnieć lub zblenduj na purée. Burak obierz i pokrój na mandolinie w cieniutkie plasterki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Na stolnicy zmieszaj mąkę i skrobię ziemniaczaną, dodaj sól i purée z batatów oraz jajko.

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze