Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Seler naciowy jest niskokaloryczny, a składniki odżywcze zawarte w jego łodygach gwarantują dostarczenie porządnej porcji witamin. Jego właściwości ceniono już w starożytności, gdy wieńcami z liści i łodyg selera dekorowano głowy zwycięzców igrzysk nemejskich w Grecji.
Czy wiesz, że... W średniowieczu odmiany selera naciowego były bardzo gorzkie i stosowano go w leczeniu reumatyzmu, dny moczanowej, bólu zębów i artretyzmu. Używany był też jako lek uspokajający i afrodyzjak. Seler naciowy pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga procesy trawienne. Nadaje się do jedzenia na surowo lub jako baza koktajlów. Idealnie komponuje się z owocami oraz warzywami. Drobno posiekany seler naciowy można dodawać do sałatek i twarożków. Doskonale smakuje przygotowany na parze, pieczony, duszony w gulaszach oraz zapiekankach i gotowany w zupach. Seler naciowy należy trzymać w lodówce, zawinięty w plastikową torebkę. Przed spożyciem należy goSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]