Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Czas pieczenia pierników

Dodano: 12/12/2023 - Nr 50 z 13 grudnia 2023

Pierniczki to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Są idealnym dodatkiem do kawy, świetnym pomysłem na drobny upominek oraz pachnącą ozdobą choinki. Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to jeden z najprzyjemniejszych przedświątecznych obowiązków. Teraz jest najlepszy czas na ich przygotowanie.

Czy wiesz, że... Ciastka z dodatkiem pieprzu i miodu, zbliżone smakiem do pierniczków, jadano już w starożytności. W średniowieczu ciastka z dodatkiem korzennych przypraw, przywożonych z wypraw krzyżowych, stały się specjalnością zakonników, w szczególności benedyktynów. Były uważane za produkt luksusowy i dostępny jedynie dla najbogatszych. Przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Pierniki i pierniczki najlepiej wypiekać z wyprzedzeniem, gdyż z dnia na dzień są coraz smaczniejsze – nabierają aromatu i stają się bardziej miękkie. Do przechowywania świątecznych pierników idealnie sprawdzą się metalowe lub szklane, szczelnie zamykane puszki. Do takiego
     
34%
pozostało do przeczytania: 66%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze