Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Święta w wersji light

Dodano: 19/12/2023 - Nr 51-52 z 20 grudnia 2023

Wigilia to rodzinne spotkanie przy stole zastawionym potrawami, na które czekamy cały rok. Karp, pierogi, bigos postny, śledzie w oleju, kutia – to tradycyjne przysmaki, które niestety są tłuste i kaloryczne. Co zrobić, by świąteczne dania odchudzić bez konieczności rezygnowania z ich magicznych smaków?

Czy wiesz, że... Tradycyjne potrawy można odchudzić. Wiele składników można zamienić na bardziej dietetyczne, a nasi goście nawet nie poczują różnicy.

1.Zamiast majonezu do sałatki dodaj jogurt naturalny wymieszany z musztardą. 2. Rybę po grecku zrób z chudych odmian ryb, jak mintaj, sola czy morszczuk.  3. Śledzie zamiast w śmietanie lub w oleju, podaj w zalewie octowo-korzennej. 4. Do karpia użyj dietetycznej panierki z otrąb, płatków owsianych lub kukurydzianych. 5. Upiecz własne wędliny, ograniczając ilość soli, którą zastąpią aromatyczne przyprawy i zioła. 6. Ogranicz ilość oleju dodawanego do potraw. Zamień go na zdrowe tłuszcze, jak oliwa czy olej z

     
43%
pozostało do przeczytania: 57%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze