Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niech żyje bal!

Dodano: 02/01/2024 - Nr 1 z 2 stycznia 2024

Rozpoczął się karnawał, czas zabawy na balach, przyjęciach i domówkach. Przepis na udaną imprezę to nie tylko doborowe towarzystwo czy dobra muzyka. Ważne jest również karnawałowe menu, w którym powinny znaleźć się proste i szybkie w przygotowaniu przekąski.

Kubeczki z ciasta francuskiego z pastą z łososia  

2 płaty gotowego ciasta francuskiego 1 żółtko jaja 250 gramów łososia wędzonego na zimno 5 jajek 1 pęczek rzodkiewki 1,5 łyżki majonezu słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku pieprz sól gałązki koperku

Z ciasta wykrój krążki o średnicy około 5–7 cm. Pogrupuj je po trzy sztuki. W dwóch z trzech krążków wykrój małym kieliszkiem środek, tak aby powstały pierścienie. Każdy krążek posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Na krążku bez dziurki ułóż kolejno dwa z dziurką. Tak przygotowane porcje ciasta ułóż na blasze i piecz na złoty kolor 15 minut w temperaturze 200°C. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Jajka ugotuj na twardo. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój

     
65%
pozostało do przeczytania: 35%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze