Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Królowa słodyczy

Dodano: 16/01/2024 - Nr 3 z 17 stycznia 2024

Polędwiczki wieprzowe z aromatycznym sosem czekoladowym

500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oliwy 2 łyżki ziarnistego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 60 g gorzkiej czekolady 70–90% 80 g zimnego masła 1 szalotka 100 ml wina czerwonego 50 g sera gorgonzola 100 ml soku z czarnej porzeczki 1 łyżka cukru kilka gałązek świeżego rozmarynu

Ziarna pieprzu rozgnieć w moździerzu. Młotkowany pieprz wymieszaj z solą i rozsyp mieszankę na desce. Umyte, osuszone i pozbawione błon polędwiczki obtocz w przygotowanej mieszance, dokładnie dociskając. Piekarnik ustaw na temperaturę 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę i układaj kawałki mięsa. Obsmaż z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na tej samej patelni, na której obsmażało się mięso. Dodaj cukier, wino, sok z porzeczki oraz gałązki rozmarynu. Całość smaż na małym ogniu około 10 minut do

     
60%
pozostało do przeczytania: 40%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze