Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Grecki specjał na polskim stole

Dodano: 23/01/2024 - Nr 4 z 24 stycznia 2024

Grecka musaka to smaczne danie dla wszystkich miłośników pożywnych i aromatycznych zapiekanek. Przepis na ten śródziemnomorski przysmak nie jest skomplikowany, więc bez trudu można przygotować go we własnej kuchni. Idealnie sprawdzi się szczególnie podczas zimowych wieczorów.

Musaka   

3 bakłażany 4 ziemniaki 2 pomidory 600 g mięsa wołowego 250 g fety lub innego sera typu greckiego 150 g sera żółtego 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kieliszek czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy 5 łyżek oleju Sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 gramów masła 100 gramów mąki 1 żółtko gałka muszkatołowa sól, pieprz

Bakłażan pokrój w plastry o grubości 1 cm. Oprósz solą i pozostaw na 10–15 minut. Następnie opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzelka posmaruj każdy plaster oliwą i grilluj na patelni. Opieczone plastry odsącz z nadmiaru

     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze