Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kuchnia cebulą stoi

Dodano: 30/01/2024 - Nr 5 z 31 stycznia 2024

Znajdziesz ją w kuchniach całego świata. Podawana na surowo, duszona, smażona lub gotowana. Dzięki cebuli nawet proste potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Można zaryzykować stwierdzenie, że kuchnia bez cebuli nie istnieje.

Odwrócona tarta z karmelizowaną cebulą

7–8 średnich cebul 8 ząbków czosnku 80 g masła kilka gałązek tymianku kilka świeżych liści laurowych 100 ml wody 5 łyżek octu balsamicznego 3 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g fety lub koziego sera do posypania

Cebule obierz, przekrój w poprzek na połówki. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół. Masło rozpuść na patelni o średnicy około 26 cm lub większej, tak by wszystkie połówki cebul udało się ułożyć ciasno obok siebie rozcięciem na dnie. Do masła dodaj gałązki tymianku i liście laurowe, chwilę podsmaż, by oddały swój aromat. Wsyp cukier, wlej ocet i wodę. Ułóż cebule rozcięciami w dół, między nimi włóż czosnek. Oprósz solą i pieprzem, przykryj pokrywką i 

     
33%
pozostało do przeczytania: 67%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze