Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Chrust, chruściki czy po prostu… faworki?

Dodano: 06/02/2024 - Nr 6 z 7 lutego 2024

W tłusty czwartek razem z pączkami królują na naszych stołach, ale są także jednym z przysmaków karnawałowych. Idealnie przygotowane faworki muszą być lekkie, delikatne, posypane cukrem pudrem i chrupiące!

Faworki   

300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany 1000 g smalcu do smażenia cukier puder do posypania

Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem waniliowym i solą. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto, wyłóż na suchy i czysty blat lub stolnicę i zacznij je wyrabiać. Zagniataj, spłaszczaj i zagniataj ponownie. Aby ciasto na faworki było dobrze napowietrzone, należy wielokrotnie je zagniatać, a nawet uderzać w nie wałkiem. Proces ten powinien trwać nawet kilkanaście minut. Ciasto powinno zrobić się idealnie gładkie. Można je rozwałkowywać na gruby placek, a następnie składać na pół, potem znów rozwałkowywać i znów składać. Wszystko po to, by wtłoczyć

     
29%
pozostało do przeczytania: 71%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze