Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kuzynka cytryny

Dodano: 13/02/2024 - Nr 7 z 14 lutego 2024

Limonka to kwaśna kuzynka cytryny, kojarzona głównie z meksykańskimi i azjatyckimi daniami oraz z drinkami alkoholowymi. W smaku jest bardzo aromatyczna, kwaśniejsza od cytryny, nieco mniej soczysta. Jest prawdziwą bombą witaminową i coraz częściej staje się elementem codziennego jadłospisu osób dbających o zdrowie.

Mus limonkowy z malinowym sosem

600 ml mleka 1 limonka 1 laska wanilii 1 jajko 3 żółtka 80 g cukru 400 g mrożonych malin 80 g cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki masła

Wysmaruj masłem cztery foremki do sufletów i włóż je do lodówki. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij ziarna. Dodaj laskę i ziarenka wanilii do mleka. Mleko doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjmij laskę z mleka. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. W misce połącz jajko, żółtka, cukier, skórkę z limonki i sok. Do powstałej masy powoli dolewaj ciepłe mleko, dokładnie wymieszaj. Rozlej do schłodzonych foremek. Piekarnik

     
53%
pozostało do przeczytania: 47%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze