Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niedoceniane warzywo

Dodano: 27/02/2024 - Nr 9 z 28 lutego 2024

Rzadko gra pierwsze skrzypce w kuchni, chociaż dodajemy go do wielu potraw. Z uwagi na niską cenę i łatwą dostępność uważany był niegdyś za warzywo pospolite i mało wartościowe. Por rzeczywiście jest tani, ale bogaty w składniki odżywcze i bardzo smaczny.

Sakiewki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pora  

1 rulon ciasta francuskiego 2 pory 8–10 suszonych pomidorów z zalewy 8 oliwek zielonych bez pestek 250 g wędzonego sera białego 1 łyżka masła sól pieprz 1 jajko

Białą część pora oczyść i pokrój w plasterki. Suszone pomidory posiekaj, a oliwki pokrój w plasterki. Por i pomidory podsmaż na maśle, doprawiając pieprzem, a następnie duś pod przykryciem 4–5 minut. Zdejmij z ognia i wystudź. Wędzony ser rozgnieć widelcem. Wymieszaj z podsmażonymi warzywami i pokrojonymi oliwkami. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty o boku 10–12 cm. Na środek każdego kwadratu wyłóż porcję farszu z porów. W każdym kwadracie

     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze