Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Warzywo z ciemności

Dodano: 05/03/2024 - Nr 10 z 06 marca 2024

Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki.  Chociaż na początku nie robi dobrego pierwszego, to warto dać jej jeszcze jedną szansę i spróbować wprowadzić do codziennego menu, bo jest tego warta!

Cykorie karmelizowane w miodzie z orzechami włoskimi

8 cykorii 3 łyżki miodu 1 cytryna 50 g łuskanych orzechów włoskich 50 g masła 50 ml octu balsamicznego 1/2 granatu

Cykorie przekrój na pół, umyj, nie odcinaj końcówek, które utrzymują wszystkie liście razem. Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Na suchej patelni upraż orzechy. Następnie na patelni podgrzej  miód z sokiem z cytryny. Ułóż połówki cykorii i smaż w miodzie. Gdy  miód zacznie się karmelizować, przełóż cykorie na drugą stronę. Gdy warzywa będą już miękkie i rumiane, wlej ocet balsamiczny, dodaj orzechy i masło. Wszystko razem gotuj, aż ocet odparuje. Podawaj  na ciepło, oprószone skórką z cytryny i udekorowane pestkami granatu. GP

czas 30 min koszt 25 zł stopień trudności łatwe
     
49%
pozostało do przeczytania: 51%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze