Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Przetwory pomidorowe – by dłużej cieszyć się smakiem

Dodano: 21/11/2017 - Nr 47 z 22 listopada 2017
Pomidor jest bezcenny, biorąc pod uwagę bogactwo składników odżywczych, jakie posiada i jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bardzo wartościowe są również wytwarzane z niego przetwory. Końcówka jesieni w naszym klimacie oznacza częste opady i coraz chłodniejsze dni, osłabiające naszą odporność. Dlatego szczególnie w tym okresie warto zadbać o wzmocnienie organizmu, co można osiągnąć m.in. poprzez właściwe odżywianie. W okresie jesienno-zimowym ważną rolę odgrywają warzywa i owoce, które są podstawą prawidłowej diety. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia zajmują one kluczowe miejsce. Jednak jesienią i zimą świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak, aromat, a nawet kolor. Z tego powodu w tym okresie rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy, a tym samym nasza dieta staje się uboższa w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze. Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny
     
19%
pozostało do przeczytania: 81%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze