Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Nie tylko do rosołu

Dodano: 16/06/2021 - Nr 24 z 16 czerwca 2021

Zielona, aromatyczna i pełna wartości odżywczych. Natka pietruszki – choć dostępna przez cały rok, zwłaszcza teraz przynosi powiew wiosny i świeżości na talerzu, swym zapachem budzi do życia.

To zioło znane jest od 2000 lat – wówczas pojawiło się na ziemiach dzisiejszych krajów Morza Śródziemnego. Jego botaniczna nazwa petroselinum pochodzi od greckiego słowa petro oznaczającego kamień, gdyż roślinę tę znaleziono na skalistych zboczach w Grecji. Pierwsze pisemne wzmianki o jej wykorzystaniu w Polsce sięgają XVI wieku. Uważano ją wówczas za roślinę dającą siłę i moc. Z biegiem czasu stała się u nas zaledwie zielonym dodatkiem do potraw. Chociaż trudno wyobrazić nam sobie babciny rosół bez dodatku zielonej pietruszki, to współczesna kuchnia polska nie proponuje nam zbyt wielu potraw z natką w roli głównej. Szkoda, bo to powszechnie dostępne zioło zawiera duże ilości witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor.

     
21%
pozostało do przeczytania: 79%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze