Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Młody bób to król lipcowych straganów. Doskonały składnik hummusów, nadzienia do pierogów, zup. W sałatkach świetnie komponuje się z rukolą, szpinakiem oraz serami i dojrzewającymi wędlinami.
Czy wiesz, że... Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi. Dziki bób nadal rośnie w Afryce Północnej i w Iranie, ale do celów spożywczych stosuje się ten uprawiany. W Egipcie składano go w ofierze zmarłym, bo uznawany był za symbol śmierci i sposób na zapewnienie kontaktu ze światem nadprzyrodzonym. Ziarna bobu ofiarowywano także parze młodej z życzeniami dochowania się męskiego potomka. W średniowiecznej Europie, w tym w Polsce, bób był popularnym pożywieniem ludzi ubogich w okresie nieurodzaju zbóż. Utarło się nawet powiedzenie: „Bób kiedy głód, kiedy nie ma głodu, to się nie chce bobu”. Egipcjanie przyrządzają nadal medamis, czyli bób duszony, kuchnia arabska oferuje falafele – kulki z mielonego grochu,
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]