Współcześni Herodowie
Herod z chciwości i żądzy władzy zorganizował rzeź niewiniątek. Dziś celem zbrodni na dzieciach również jest zaspokojenie różnych żądz, ale w innych formach, często odrażających. Obecnie potężne...
Gruszki, jabłka, śliwki, pigwa, winogrona – warto upiec z nich pyszne, aromatyczne ciasta, idealne na śniadanie do porannej kawy albo na wykwintny deser.
Czy wiesz, że... Zagniatając ciasta, należy pamiętać, że wszystkie produkty powinny mieć jednakową, najlepiej pokojową temperaturę. Wyjątkiem jest ciasto kruche, do którego dodajemy schłodzoną kostkę masła, bo dzięki temu ciasto po upieczeniu nie będzie twarde. Ciasto kruche na tartę należy schładzać przez minimum 30 minut w lodówce lub zamrażarce, dzięki temu będzie plastyczne podczas rozwałkowywania, a po upieczeniu zachowa kruchość. Po przełożeniu ciasta do formy należy go nakłuć widelcem, aby równomiernie wyrosło. Opadające na dno owoce to częsty problem przy pieczeniu ciast. Aby temu zapobiec, wystarczy obtoczyć osuszone owoce w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej (proporcja 1:1). Jeśli używamy bardzo soczystych owoców, to należy oprószyć powierzchnię ciasta warstwą kaszySUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]