Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Palczatka cytrynowa, znana jako trawa cytrynowa, jest jednym z podstawowych składników pasty curry. Jej jasnozielone łodygi zawierają ten sam olejek eteryczny co skórka cytryny, ale nie są kwaśne, a ich smak jest łagodniejszy, cytrynowy, z wyczuwalną nutą imbiru.
Czy wiesz, że... Dobrze komponuje się z mięsem drobiowym, rybami oraz owocami morza. Dodaje się ją do zup, mięsnych i warzywnych curry, dań smażonych w woku, sosów, ryb, marynat do mięs, sałatek, pikli i deserów. Aromatyzować można nią także napoje, kompoty i herbaty. Lubi towarzystwo mleczka kokosowego oraz ziół i przypraw o ostrym, słodkim lub gorzkawym smaku, dlatego warto ją łączyć z tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem czy pieprzem. W sklepach kupimy trawę cytrynową świeżą, pakowaną po kilka sztuk, suszoną w plasterkach, zmieloną i marynowaną. Świeżą trawę cytrynową przechowujemy 2–3 tygodnie w lodówce, szczelnie owiniętą folią spożywczą, inaczej jej zapachem przejdą inneSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]