Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Owoc wszechstronny, dla zmysłów, smaku i zdrowia. Jadalne kwiaty, dorodne owoce, które pod zieloną, błyszczącą skórką skrywają gąbczasty miąższ. Za młodu zwana cukinią, a gdy dorośnie, zmieni się w kabaczka. Jest tania, pyszna, lekkostrawna i łagodna w smaku.
Czy wiesz, że... Ojczyzną cukinii są Indie Zachodnie i Meksyk. Dziś uprawiana jest na całym świecie. Jej główny czas zbiorów przypada na okres od czerwca do października. Jest podgatunkiem z rodziny dyniowatych, wyselekcjonowanym we Włoszech. Stąd jej pierwotna nazwa „cukinia” od włoskiego „zucchina”, czyli mała dynia. Można ją jeść zarówno surową, jak i gotowaną, smażoną oraz pieczoną. Może służyć do sporządzania marynat, zup, sałatek, surówek, a nawet deserów i napojów. Sprawdza się jako składnik pośród innych warzyw, ale także jako główny element dania. Pamiętajmy, że cukinię gotuje się bardzo krótko. Częścią jadalną cukinii są podłużne owoce o długości od 7 do 50 cm i o masieSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]