Współcześni Herodowie
Herod z chciwości i żądzy władzy zorganizował rzeź niewiniątek. Dziś celem zbrodni na dzieciach również jest zaspokojenie różnych żądz, ale w innych formach, często odrażających. Obecnie potężne...
Jesienią warto sięgnąć po dynię i przerobić ją na humus, ugotować z niej aromatyczną zupę lub dodać do porannej kawy. W długie jesienne wieczory rozgrzeje smakiem, a jej pomarańczowy kolor wprawi nas w dobry nastrój.
Czy wiesz, że... Dynia wywodzi się z Ameryki Środkowej. Jest to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez amerykańskich Indian. Do Europy trafiła w XVI wieku na statkach Kolumba. Z początku traktowana była jak egzotyczna dekoracja, z czasem jednak doceniono jej walory kulinarne i prozdrowotne. To warzywo jest prawdziwą witaminową bombą, a im bardziej pomarańczowy jest jego miąższ, tym lepiej. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B i beta-karotenu oraz C, E i PP, jest też skarbnicą białka, błonnika oraz potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Dynia ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Oprócz zupy można z niej zrobić muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, sałatek, marynat,SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]