Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Jeśli szukasz zdrowej przekąski, sięgnij po chrupiące i pożywne migdały. Na sklepowych półkach znajdziesz je w wielu wariantach: prażone, solone, blanszowane, całe lub w formie płatków i słupków. Warto je mieć pod ręką.
Czy wiesz, że... Choć migdały znajdziemy na półkach sklepowych wśród orzechów, w rzeczywistości nimi nie są. To nasiona owocu, które nazywane są pestką. Migdały korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – obniżają ciśnienie, regulują metabolizm, wspierają pracę układu immunologicznego, obniżają zły cholesterol, chronią układ krwionośny, działają jak naturalny antydepresant oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Migdały po obróbce termicznej tracą cenne właściwości. Dlatego warto jeść je na surowo. A jeśli chcemy je obrać ze skórki, to zalejmy pestki wodą w temperaturze pokojowej i odstawmy na kilka godzin. Z migdałów wytwarzany jest marcepan używany do dekoracji tortów i aromatyczny likier amaretto dodawanySUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]