Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ach, te truskawki!

Dodano: 04/06/2024 - Nr 23 z 05 czerwca 2024

Czekamy na nie cały rok i zawsze mamy wrażenie, że sezon na nie za szybko się kończy. W pucharku pełnym lodów, w cieście czy ze śmietaną – truskawki zawsze dobrze smakują. Są pyszne, słodkie, a jednocześnie niskokaloryczne i zdrowe. 

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem   

300 g truskawek 4 żółtka jaj 85–90 g cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  skórka otarta z jednej limonki  kilka listków mięty

Truskawki opłucz, osusz, usuń szypułki. Odłóż 6 sztuk do dekoracji, a resztę owoców przekrój na połówki lub ćwiartki – jeśli są bardzo duże. Pokrojone owoce ułóż ciasno w żaroodpornych foremkach o średnicy około 7 cm. Piekarnik nagrzej do 200°C. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem. Po około 7 minutach ubijania dodaj likier lub ekstrakt waniliowy. Gęsty kogel-mogel wyłóż na truskawki – około 2 łyżki na porcję. Foremki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut lub do lekkiego zrumienienia się i 

     
38%
pozostało do przeczytania: 62%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze