Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Bardzo czarna i bardzo zdrowa

Dodano: 23/07/2024 - Nr 30 z 24 lipca 2024

Charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych, co sprawia, że stanowi cenny składnik zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom owoce borówki amerykańskiej zaliczane są do superfoods.

Tartaletki z borówkami  

250 g mąki 

150 g zimnego masła

szczypta soli 

4 łyżki cukru pudru 

1 jajko 

1 łyżka zimnego mleka

350 ml mleka (około 1,5 szklanki)

2 łyżki ekstraktu waniliowego

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka masła

1 żółtko

250 g borówki

listki mięty

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałeczki masło, sól, cukier puder. Posiekaj składniki nożem na drobną kruszonkę. Wbij jajko, dodaj mleko i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut. Piekarnik nagrzej do 180°. Stolnicę lekko posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość 3–4 mm. Wycinaj kółka

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze