Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Chłodnik po hiszpańsku

Dodano: 06/08/2024 - Nr 32 z 07 sierpnia 2024

To symbol prostoty, świeżości i kreatywności w kuchni. Gazpacho nie wymaga gotowania, przygotowuje się je z surowych warzyw i podaje na zimno. To właśnie lato jest najlepszą porą roku na tę potrawę.

Gazpacho 

1,5 kg dojrzałych pomidorów

4 duże ogórki

2 czerwone papryki

150 g cebuli

4 kromki białego chleba

200 g orzeszków pinii

4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

ocet winny

pieprz 

sól

Ogórki obierz, przekrój wzdłuż i usuń środki łyżeczką. Pokrój na kilka kawałków, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie opłucz, aby pozbyć się wody. Usuń gniazda nasienne z papryk, a miąższ pokrój. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki, usuwając przedtem środki. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki. Paprykę, pomidory, czosnek i cebulę lekko posól i odstaw na 15–30 minut. Upraż orzeszki pinii na suchej patelni przez kilka minut, aż się zarumienią. Usuń skórki z kromek

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze