Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Tajemnicze kolby

Dodano: 08/10/2024 - Nr 41 z 09 października 2024

To ostatni moment, by sięgnąć po świeże kolby kukurydzy i wzorem Inków, Azteków i Majów cieszyć się chrupiącymi, słodkimi, słonecznymi ziarenkami.

Jesienny omlet z kukurydzą i boczkiem   

100 g wędzonego boczku

1 cebula

2 kolby kukurydzy

5 jajek

1/2 łyżeczki curry 

1/2 papryczki chili

60 g tartego sera cheddar

sól

świeżo mielony pieprz

Boczek pokrój w paseczki, cebulę w drobną kosteczkę, papryczkę w plasterki. Na suchej patelni podsmaż boczek przez kilka minut. Gdy boczek się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz, wrzuć na patelnię cebulę i papryczkę chili. Podsmażaj, delikatnie mieszając przez 3–4 minuty.

Kolby kukurydzy ustaw pionowo na desce do krojenia i ostrym nożem zetnij ziarenka. Dodaj je do pozostałych składników na patelni. Całość podsmażaj około 3 minut.

Do miski wbij jajka, dodaj curry, świeżo mielony pieprz i sól, wymieszaj. Masę jajeczną wylej na patelnię, przykryj

     
42%
pozostało do przeczytania: 58%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze