Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ach te dynie!

Dodano: 22/10/2024 - Nr 43 z 23 października 2024

Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. 

Dyniowe tartaletki z fetą i boczkiem   

 

1 duże opakowanie ciasta francuskiego

500 g obranej dyni (piżmowej, hokkaido…)

100 g sera feta 

50 g miękkiego masła

1 ząbek czosnku

łyżka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu

2 jajka

100 g startego ementalera

6 plasterków wędzonego surowego boczku 

sól

pieprz

pieprz czerwony

 

Obraną i oczyszczoną dynię pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25–30 minut. Po upieczeniu wyjmij i ostudź. 

Oderwij igiełki z rozmarynowych gałązek i drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z niewielką ilością soli. Miękkie masło wymieszaj z rozmarynem i roztartym czosnkiem.

Rozgrzej patelnię, ogień zmniejsz

     
29%
pozostało do przeczytania: 71%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze