Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Wykwintny dodatek czy coś więcej?

Dodano: 26/11/2024 - Nr 48 z 27 listopada 2024

Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. Te niepozorne zielone pączki kwiatów oferują więcej niż tylko intensywny smak, są źródłem korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych.

Łososiowa pasta z kaparami

200 g wędzonego łososia

150 g serka kanapkowego

2 łyżki kaparów

kilka kropli tabasco

pieprz

kilka gałązek koperku

Łososia, koperek i kapary posiekaj. Odłóż jedną łyżkę posiekanych kaparów, a resztę razem z łososiem dodaj do serka kanapkowego i wszystko zblenduj na gładką masę. Na koniec dołóż pozostawioną łyżkę posiekanych kaparów i koperek. Dopraw do smaku tabasco i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z krakersami lub grzankami z ciemnego pieczywa.     

czas     15 minut  

koszt     30 zł

stopień trudności     łatwe

porcji     2-3

---

Czy wiesz, że...

Kapary rosną w 

     
45%
pozostało do przeczytania: 55%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze