Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Kulinarne tradycje z różnych stron świata

Dodano: 30/12/2024 - Nr 01 z 31 grudnia 2024

Panuje przekonanie, że ostatni dzień odchodzącego roku będzie miał decydujący wpływ na przebieg nowego. Z tego powodu uczestnicy sylwestrowych zabaw na całym świecie raczą się daniami, które mają to szczęście zapewnić.

Rolada śledziowo-buraczana

4 średniej wielkości buraki

2–3 ziemniaki

2 jajka

1 mała cebula

2 płaty śledziowe w oleju

szczypiorek

100 g majonezu 

sól

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek. Buraki i ziemniaki ugotuj w łupinkach, następnie ostudź i obierz. Wystudzone jajka i ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach, przełóż do miseczek. Buraczki potnij w cieniutkie plastry, dokładnie odciśnij je z soku. Śledzie i cebulę pokrój w małą kosteczkę. Wszystkie produkty przed złożeniem rolady wstaw na godzinę do lodówki. Na deskę wyłóż folię spożywczą, na niej ułóż odciśnięte plasterki buraczków, tak by zachodziły na siebie i tworzyły jednolitą warstwę. Na burakach ułóż cienką warstwę

     
37%
pozostało do przeczytania: 63%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze