Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Na wielkanocnym stole 

Dodano: 15/04/2025 - Nr 16 z 16 kwietnia 2025

W Wielkanoc chrześcijanie świętują zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, ale to również czas, kiedy przyroda budzi się z zimowego snu i wraca do życia. Nawiązują do tego wielkanocne zwyczaje i symbolika świątecznych potraw związana z życiem i odrodzeniem.

Zapiekana biała kiełbasa

 

4 białe parzone kiełbasy

2 cebule 

1 winne jabłko

2 liski laurowe

2 ziela angielskie

2 goździki

30 g suszonej żurawiny

50 ml cydru lub białego wina

1 łyżeczka klarowanego masła

 

Cebule pokrój w piórka, jabłka umyj i pokrój w plasterki razem ze skórką. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Na patelnię wrzuć cebulę i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w plasterki jabłka oraz żurawinę. Smaż przez kolejne 5–7 minut. Następnie przełóż

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze