Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Czas baranków

FOT. ADOBE STOCK, WIKIPEDIA, FACEBOOK, X.COM
FOT. ADOBE STOCK, WIKIPEDIA, FACEBOOK, X.COM
Dodano: 15/04/2025 - Nr 16 z 16 kwietnia 2025

Do naszych koszyków, które będziemy nieść w Wielką Sobotę do kościoła, baranki trafiają bezmyślnie. Większość Polaków już nie zna smaku baraniny, a jedyne, co może rozpoznawać, to udające ją mięso w kebabie. Tymczasem owce przez tysiąclecia oddały nam ważne przysługi i nadal są istotne. A wszystko wskazuje na to, że czasy ich świetności szybko wrócą.

Wersję historii cukrowego baranka znamy wszyscy. Kilkanaście wieków przed narodzeniem Chrystusa Żydzi znaleźli się w tzw. niewoli egipskiej. Tkwili w niej 400 lat, zanim Bóg powołał Mojżesza, który miał ich wyzwolić i wyprowadzić do ziemi obiecanej. Nie wszystko jednak szło łatwo i zanim wreszcie miało się to udać, na Egipt zesłane zostały plagi, mające wyniszczyć kraj faraona, który nie chciał pogodzić się z odejściem niewolników. Szczególnie ostatnia plaga była okrutna. Oto miał na ziemię zejść Anioł Śmierci i zabić wszystkich pierworodnych synów w Egipcie. Od tego mogło być tylko jedno wybawienie – krew baranka. 

     
10%
pozostało do przeczytania: 90%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze