Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

SPÓŁKA NIE TYLKO CUKROWA. INWESTYCJE I MODERNIZACJE W POLSKIEJ BRANŻY PRZETWÓRCZEJ

Dodano: 24/09/2019 - Nr 39 z 25 września 2019
Krajowa Spółka Cukrowa SA (KSC SA) powstała w 2002 r. i jest obecnie największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru buraczanego w Europie. Spółka realizuje strategię zakładającą dywersyfikację i optymalizację działalności, co ma zminimalizować ryzyko związane ze skutkami zniesienia kwot cukrowych w 2017 r. Dzięki realizacji strategii została utworzona Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej SA, która jest jednym z największych producentów artykułów rolno-spożywczych w Polsce. Na bazie KSC SA powstaje Krajowa Grupa Spożywcza, której utworzenie ogłosił minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski, podczas tegorocznych Dożynek Prezydenckich w Spale. W skład Grupy Kapitałowej KSC SA wchodzą obecnie: Krajowa Spółka Cukrowa SA (marki: Polski Cukier, Polskie Przetwory) Największy w Polsce i ósmy w Europie producent cukru. Skupuje buraki cukrowe od ponad 15 tys. polskich gospodarstw rolnych. Cukrownie KSC SA przerabiają rocznie ok. 6 mln ton buraków
     
20%
pozostało do przeczytania: 80%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze