Najpiękniejsze polskie Wigilie
Zawsze mają w sobie przynajmniej odrobinę wzniosłości, zawsze też dotknięte są prozaicznymi wysiłkami, przygotowaniami, a czasem nawet rodzinnymi sporami. Bywają jednak i takie, gdy za stołem...
Obok mazurków, czekoladowych zajączków i baranków z ciasta coraz częściej na naszych wielkanocnych stołach gości pascha. Zgodnie z symboliką ten pyszny deser powinien być przygotowywany tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne.
Czy wiesz, że... Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Jej tradycja sięga XVIII wieku. Początkowo na jej spożywanie kilka razy w roku mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi, a biedniejsi jedli ją raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Pascha formowana jest w kształt stożka, co ma symbolizować grobowiec Chrystusa. Duże znaczenie w kwestii symboliki mają również używane do przygotowania paschy produkty, czyli jajka i mleko, które dla chrześcijan są znakiem wiosennego odrodzenia przyrody. Dodatki takie jak bakalie czy cukier oznaczają dobrobyt i bogactwo, a biała lub kremowa barwa deseru stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. U naszych
SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]