Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Ozdoba wiosennych straganów 

Dodano: 14/05/2024 - Nr 20 z 15 maja 2024

Powiązane w zgrabne pęczki zielono-czerwone listki z maleńkimi buraczkami – niczym bukiety – zdobią majowe stragany. Najczęściej lądują w zupie albo w chłodniku i mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że te botwinkowe bukiety mogłyby stanąć do konkursu z niejednym aptecznym suplementem diety.

Botwinkowa szakszuka 1 pęczek botwinki 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki ½ pęczka kolendry 2 łyżki oliwy extra virgin 100 g cukinii  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka miodu 8 jajek 100 g miękkiego twarożku koziego 

Buraki z botwinki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Łodygi i liście pokrój w paseczki o szerokości 0,5 cm. Natkę i kolendrę posiekaj. Cukinię pokrój w 0,5-cm kostkę. Szalotkę i czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej szalotkę i czosnek. Dodaj starte buraczki i duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodaj sok z cytryny

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze