Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Noblistka, wegetariańska kawiarnia i… ubój zwierząt. Menedżerka i wspólniczka weganki Olgi Tokarczuk ma wędzarnię

Dodano: 17/08/2020 - Nr 34 z 19 sierpnia 2020
13 lipca, Nowa Ruda, Rynek 7. Olga Tokarczuk oraz jej przyjaciółka i zarazem menedżerka, Beata Kłossowska-Tyszka, otwierają wegetariańską kawiarnię. Noblistka, zdeklarowana weganka, znana jest z deklaracji: „Za 50 lat będziemy się wstydzili za to, że jedliśmy mięso”. Tymczasem, jak ustaliła „GP”, Kłossowska-Tyszka to właścicielka wędzarni. W zakres jej działalności gospodarczej wchodzi ubój zwierząt, obróbka poubojowa, produkcja skór pochodzących z rzeźni, wytapianie smalcu, a nawet ubój i przetwarzanie… wielorybów. Wędzarnia – jak sama nazwa wskazuje – to miejsce, w którym głównym towarem jest mięso. Widać to na profilu facebookowym Wędzarni Bukowy Dym: „Nowa Ruda, ul. Piłsudskiego 22a. Polecamy wędliny produkowane według tradycyjnych receptur, bez konserwantów i ulepszaczy – smak naszych wędzonek jest wynikiem naturalnego procesu peklowania oraz wędzenia w dymie bukowym. Polecamy: wędzonki – szynka, boczek, schab, kiełbasa swojska z szynki, kiełbasa firmowa parzona
     
13%
pozostało do przeczytania: 87%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów www.gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl

W tym numerze