Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Mięta to jedno z najbardziej popularnych ziół na świecie. Nie ma lepszego sposobu na orzeźwienie w upalne dni, niż wypicie wody z dużą ilością mięty i cytryną lub limonką.
Czy wiesz, że... Mięta nazwę zawdzięcza greckiej nimfie Menthe, która była kochanką Hadesa, władcy podziemnego świata zmarłych. Persefona, zazdrosna żona Hadesa, zamieniła ją w roślinę. Chcąc uchronić Menthe przed zadeptaniem przez swoją małżonkę, Hades przeistoczył kochankę w święte zioło o wyjątkowym zapachu. Intensywny zapach i rozpoznawalny smak sprawiają, że w wielu kuchniach jest wykorzystywana jako przyprawa. Dodawana jest zarówno do twarogu, jak i mięsnego farszu, na przykład do pleskawicy, czyli bałkańskiego odpowiednika naszych kotletów mielonych, czy do pieczonych ryb. Miętowy sos to doskonały dodatek do letnich dań z jagnięciny i baraniny. W kuchni azjatyckiej dodaje się to zioło do surówek, sałatek, a nawet sajgonek. Wspomaga trawienie, ponadto orzeźwia iSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]