Rok wojny Tuska z wolnością
Areszty wydobywcze, tortury, wyłamywanie drzwi liderom opozycji, przymusowe karmienie przez rurkę w nosie politycznych wrogów, prucie szaf pancernych sędziów, wchodzenie ze służbami do TVP, a nawet...
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata. W starożytności składany był w darze władcom i bóstwom. Dziś jest powszechnie stosowany w kuchni jako dodatek do ciast, wypieków, deserów. Jego magia kryje się w słodkawym i korzennym zapachu.
Czy wiesz, że... Najczęściej spotykamy go w wyrobach cukierniczych. Nadaje się do aromatyzowania herbaty, kawy, piwa i wina grzanego. Pasuje do wszelkich potraw z jabłek. Na Kaszubach używany jest do popularnych śledzi po kaszubsku. Arabowie stosują cynamon do dań z baraniny i bakłażana. Świetnie się sprawdzi w połączeniu z warzywami, takimi jak marchewka, batat czy dynia. Bogaty w wapń, żelazo i mangan cynamon dodaje energii i witalności. Obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Poprawia koncentrację i pamięć, ma również działanie antybakteryjne i odkażające. Przyspiesza przemianę materii i trawienie oraz reguluje pracę nerek. Jednak nie powinno się go stosować w czasie ciąży i podczasSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]