Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Włoska kuzynka jarzynowej

Dodano: 16/07/2024 - Nr 29 z 17 lipca 2024

Wielki wegetariański klasyk, którego przepis zmienia się w zależności od pory roku, wnosząc zapachy i kolory warzyw, które oferuje ogród. Zimne latem i gorące zimą.

Minestrone z groszkiem cukrowym   

1,5 litra gorącej wody 

250 g groszku cukrowego

250 g fasolki szparagowej

250 g cukinii

3 pomidory

3 marchewki

3–4 łodygi selera naciowego 

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 łyżki tartego parmezanu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianki

Sól i pieprz

Oczyść i umyj marchew, cebule, selera i cukinię, a następnie pokrój je w kostkę tej samej wielkości.  Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki a czosnek w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę i nasiona, pokrój miąższ w kostkę. 

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, często mieszając. Dodaj marchewkę,

     
35%
pozostało do przeczytania: 65%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze