Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Niepozorny owoc – wielkie możliwości

Dodano: 11/08/2021 - Nr 32 z 11 sierpnia 2021

Szkoda, że porzeczki to nieco zapomniane owoce. Intensywna, kwaśna nuta, przeplatająca się z delikatną goryczką – to zapowiedź wielu kulinarnych możliwości. 

Czy wiesz, że... Porzeczki są roślinami naturalnie występującymi na obszarze Europy i Azji. W stanie dzikim jest około 150 gatunków tych krzewów, w Polsce można spotkać sześć z nich. Niezależnie od koloru, porzeczki wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry. O leczniczych właściwościach soku z porzeczek jako domowego leku na żołądek, gorączkę i pragnienie pisano już w 1543 roku. Owoce czarnej porzeczki to wspaniałe źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim witaminy C – 100 g owoców dostarcza cztery razy więcej tej witaminy, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej. Porzeczka jedzona na czczo odświeża, wzmaga apetyt, zaś jedzona godzinę po posiłku poprawia trawienie. Z nasion czarnej
     
40%
pozostało do przeczytania: 60%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze