Współcześni Herodowie
Herod z chciwości i żądzy władzy zorganizował rzeź niewiniątek. Dziś celem zbrodni na dzieciach również jest zaspokojenie różnych żądz, ale w innych formach, często odrażających. Obecnie potężne...
Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki i co najważniejsze – ta długowieczna roślina chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.
Czy wiesz, że... Surowe winogrona świetnie sprawdzą się w wypiekach, deserach, sałatkach oraz sosach. Dobrze komponują się również z lodami, bitą śmietaną, bakaliami i czekoladą. W sałatkach owocowych wyśmienicie smakują z bananami, pomarańczami, jabłkami, truskawkami, kiwi, jagodami, borówkami, gruszkami oraz malinami. Są niezastąpione, gdy serwujemy deskę serów. Najczęściej jemy je na surowo, ale to niejedyne oblicze winogron. Przygotowuje się z nich wino, soki, dżemy, konfitury i ocet. Z ususzonych winogron powstają popularne rodzynki, zaś z pestek owoców produkuje się olej – dodatek do sałatek, warzyw oraz mięs. W kuchniach Turcji, Grecji, na Bałkanach, a także w Azerbejdżanie i krajach Azji Środkowej popularnością cieszą się liście winogron, z którychSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]