Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Trwa zima, a wraz z nią sezon na pomarańcze. To najlepszy okres na delektowanie się ich smakiem, bo są słodkie, aromatyczne, orzeźwiające i zdrowe – po prostu wyśmienite!
Czy wiesz, że... Drzewo pomarańczy może rosnąć ponad 100 lat. Jego liście są cały czas zielone. Na jednym drzewie może rosnąc około 800–1000 owoców. Pomarańcza to drugi po jabłkach najczęściej spożywany owoc na świecie. Rocznie zbiera się ponad 70 mln ton pomarańczy, z czego około 35 proc. uprawianych jest w Brazylii. Kwas cytrynowy, który znajdziemy w pomarańczy, jest bogaty w witaminy i mikroelementy. Dzięki temu owoc ten jest sojusznikiem w walce ze stresem i depresją, a zjedzenie jednej pomarańczy uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę C na cały dzień. W kuchni owoce te mają mnóstwo zastosowań – możemy wykorzystać je do koktajli, drinków i deserów, a także do wieloskładnikowych sałatek i surówek oraz mięs. Kupując pomarańcze w sklepie, sprawdzajmy, czy mająSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]