Mroczne tajemnice rodziny Gajewskich II
Teść wiceministra sprawiedliwości, Piotr Gajewski, który zacierał ślady brutalnego morderstwa dokonanego przez jego braci, jest dziś szarą eminencją podwarszawskiej PO. „Gazeta Polska” dotarła do...
Nazywany często czatni – to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Zawdzięczamy go kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i ostrych przypraw korzennych.
Czy wiesz, że... Chutney to coś pomiędzy sosem a konfiturą. Pasuje do pieczonego mięsa, ryb i warzyw oraz jako przyprawa do sosów i duszenia. Gęsty sos z owoców i warzyw z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, octem i mieszankami przypraw korzennych może być bardzo pikantny albo wręcz słodki w zależności od proporcji składników. Słodki smak sosu łagodzi pikantnie przyprawione mięsa, a nieco ostrzejszy uwydatnia łagodny smak ryb i warzyw. W Wielkiej Brytanii najpopularniejszy jest Major Grey, którego recepturę prawdopodobnie opracował oficer armii brytyjskiej o takim nazwisku. Charakterystycznymi składnikami tej wersji chutney są mango, ocet, sok z limonki, cebula, ekstrakt z tamaryndowca, słodzik i przyprawy. Jest słodko-słony, dobrzeSUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]