Współcześni Herodowie
Herod z chciwości i żądzy władzy zorganizował rzeź niewiniątek. Dziś celem zbrodni na dzieciach również jest zaspokojenie różnych żądz, ale w innych formach, często odrażających. Obecnie potężne...
Zielono-różowe arcydzieło przyrody. Wielu z nas w dzieciństwie z niecierpliwością wyczekiwało na czas, kiedy w babcinym ogródku pojawi się rabarbar, a jego różowe, kwaśne łodygi można będzie jeść na surowo, maczając uprzednio w cukrze.
Czy wiesz, że... W kulinariach zastosowanie znalazła twarda część byliny, czyli różowe, czerwone lub zielone łodygi o półkulistym kształcie, które dorastają nawet do 45 cm długości. Najlepiej szukać rabarbaru, którego łodygi są kruche, jasnej barwy. Łodygi węższe, młodsze, o bardziej czerwonym zabarwieniu są słodsze i delikatniejsze niż grubsze, jaśniejszej barwy. Liście rabarbaru (ich zielone części) są dla człowieka toksyczne. Rabarbar sprawdzi się jako dodatek do deserów, koktajli, galaretek. Młody doskonale smakuje w kompotach, syropach, konfiturach, ciastach czy drożdżowych bułeczkach. Jest również dodatkiem do wielu dań obiadowych, mięs czy sałatek. Warto pamiętać o jego doskonałym połączeniu z truskawkami,SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]