Bronisław Trzaskowski
Bronisław Komorowski miał za sobą trzy największe telewizje, pieniądze i świetne sondaże. Nie przegrał wyborów przez same koszmarne wpadki, lecz przez to, że do ich ukrywania użyto całej państwowej i...
Bakłażan zwany bywa także oberżyną lub miłosną gruszką. To fioletowa piękność z błyszcząca skórką, pod którą skrywa się biały lub delikatnie zielonkawy miąższ o lekko gąbczastej konsystencji.
Czy wiesz, że… Bakłażan nie jest aromatyczny, warto więc łączyć go z wyrazistymi składnikami, na przykład z czosnkiem, cebulą czy ziołami oregano, bazylią, tymiankiem. Bogactwo jego smaku rozwija się dopiero podczas smażenia, grillowania lub duszenia. Idealnie współgra z ziemniakami, cukinią i papryką. Jest podstawowym składnikiem greckiej musaki, katalońskiej sałatki escalivada czy włoskiego ratatouille. W Azji bakłażan uważany jest za symbol szczęścia, a w krajach śródziemnomorskich za owoc długowieczności i młodości. Jest niejadalny na surowo. Przed zjedzeniem trzeba go poddać obróbce cieplnej. Z botanicznego punktu widzenia bakłażan to owoc, a konkretnie – jagoda. Początkowo uprawiany był jako roślina ozdobna, później odkryto jego walory kulinarne.SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl
Miesięczny dostęp do wszystkich treści serwisu www.gazetapolska.pl.
Masz już subskrypcję? Zaloguj się
* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas prenumerata@gazetapolska.pl
Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | tvrepublika.pl | albicla.com | prenumerata.swsmedia.pl
Wszystkie prawa zastrzeżone © Niezależne Wydawnictwo Polskie Sp. z o.o.