Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ » x

Orientalny aromat idealny na zimę

Dodano: 09/01/2024 - Nr 2 z 10 stycznia 2024

Zielony kolor kardamonu kojarzy się z wiosną, ale wydobywający się z łupinki aromat nie pozostawia wątpliwości, że to przyprawa idealna na jesień i zimę. Wystarczy szczypta, by uwolnić delikatne cytrusowe nuty, korzenny posmak i subtelną słodycz – aromat kojarzący się z ojczyzną kardamonu – Indiami.

 

Orientalny kurczak z ryżem 800 g udźca kurczaka (mięso bez skóry i kości) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka chili sól 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 cebula 4 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki mleczka kokosowego szczypta szafranu 250 g ryżu basmati 1 laska cynamonu 5–7 goździków 4–5 nasion kardamonu 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1-cm kawałek ostrej papryczki mały pęczek świeżej kolendry kilka gałązek świeżej mięty

Przygotuj mieszankę z sypkich przypraw – kurkumy, kardamonu (sypkiego), kminu rzymskiego, garam masali,

     
41%
pozostało do przeczytania: 59%

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów

SUBSKRYBUJ aby mieć dostęp do wszystkich tekstów oraz lektora na gazetapolska.pl

Masz już subskrypcję? Zaloguj się

* Masz pytania odnośnie subskrypcji? Napisz do nas [email protected]

W tym numerze